Det är med stor ära och glädje som Ingrid E Michaelsen tog emot diplom och utnämnande som Hedersmedlem i Förbundet för Musikterapi i Sverige.
Sveriges Akademiska Musikterapeuter SAM skriver så här:
Ingridär musik- och bildterapeut, föreläsare och inspiratör från Värmland. Hon byggde upp och ledde musik- och bildterapi-mottagningen på centralsjukhuset i Karlstad under perioden1994 till 2010. Där arbetade hon med barn och vuxna patienter inom palliativ vård, onkologi, neurologi och rehabilitering samt med utbildning av vårdpersonal.
Ingrid har en bakgrund som förskollärare, fortbildare och projektledare inom barnsomsorg, kommun och landsting. Hon har alltid understrukit vikten av lyhördhet för det unika i varje möte samt lek, kreativitet, sång, musik och bild som framgångsverktyg i detta möte.
Ingrid är utbildad musikterapeut på KMH, samt bildterapeut enligt Alma-modellen, Baskemölla.
Motivering: ”Ingrid är en pionjär, en inspiratör och en förebild. Hennes starka tilltro till musikens och konstens läkande och utvecklande potential ledde till ett outtröttligt utvecklingsarbete inom landstinget Värmland. Hon bidrog på detta sätt till en begynnande professionalisering av yrket musikterapeut i Sverige.”
Även Ingrid Hammarlund utnämdes till Hedersmedlem.
Nu är skivan äntligen här! En gåva från mitt hjärta, med en önskan att denna musikskatt som betytt så mycket för mig, ska föras vidare till kommande generationer. Låt den vara ett verktyg och inspiration till glädje, lugn trygghet och lek.
Skafferi av musikgodis för alla tillfällen
Du sjöng mig en visa, är en dubbel CD som inkluderar en 48-sidig liten textbok (booklet) med texter och illustrationer till 64 olika sånger, visor, ramsor och sånglekar för vuxna och barn. De är indelade i olika kategorier, för att lätt kunna hittas vid rätt tillfälle. Innehållsförteckning och sidnumrering gör det lätt att hitta.
64 spår av sånger, visor, ramsor och sånglekar för alla tillfällen, för vuxna och barn.
Det är med glädje som jag i höst kommer leda två kurser genom Studieförbundet Vuxenskolan i min egen ateljé i Molkom. Dessa kurser riktar sig till blivande föräldrar (läs mer här) som går i väntans tider, samt nya föräldrar (läs mer här) som kan delta med sin bebis.
Nysläppt dubbel-CD med booklet inkluderande 64 olika visor, sånger och ramsor för vuxna och barn finns att köpa.
Det har jag äran att tala om kvällen torsdag den 27e september, 2018, under eventet organiserat av 1,6 miljonersklubben i Karlstad. Kvällens fokus är hur vi själva tar ansvar för vår psykiska hälsa. Som grundare av Musik- bildterapi enheten på CSK Centralsjukhuset i Karlstad, har jag mycket att dela kopplat till sångens oerhörda betydelse för oss i livet.
Talare under kvällen är också Marie Niljung, Hr–specialist och föreläsare, som har tio års erfarenhet av personalfrågor inom arbetsmiljö och rehabilitering. Läs mer om eventet ”Hur gör jag för att ta ansvar för min psykiska hälsa?” här.
Kom, lyssna och lär. Få inspiration samt verktyg för hur du kan påverka din hälsa och välmående. Anmäl dig här .
Detta är en text som publicerades i 1,6 miljonerklubbens tidning 2009, som delar skildringar som jag önskar påminna mången om bilden och musikens kraft för vårt långa välmående.
Ingrid E Michaelsen: DU och JAG
När det friska får näring och stimulans kan sjukdomen ta en paus!
Ingrid Michaelsen har under sina 20 år som musik och bildterapeut haft många givande och inspirerande möten med människor, i livets alla skeden, i med- och motgångar.
– Aldrig kan jag sluta förundras över hur lite kan förändra så mycket, säger Ingrid. Kroppens förmåga att ta hand om sig är fascinerande, liksom de enorma resurser vi har till att skapa positiva energier inom oss själva, ofta i mötet med andra. Min erfarenhet är att varje människa har en inneboende förmåga till läkning genom den kreativa kraften som finns i (mer …)
I samband med Stroke Dagen återpublicerar jag denna artikel från Dagens Nyheter, Insidan, 2002-11-15. En personskildring som jag önskar påminner många av musikens och bildens kraft.
För åtta år sedan förändrades Maj-Britt Aronssons liv i ett slag när hon drabbades av en hjärnblödning. Med hjälp av sång, musik och måleri har hon tränat upp både minnet, talet och rörelseförmågan.
Maj-Britt Aronsson har fått glädjen tillbaka. Hon kan gå själv i trädgården utanför familjens skogstorp i Värmland och hon kan måla tavlor som visas på konstutställningar.
”Det är inte klokt vad mycket jag kan” stod det i inbjudan till två vernissager i Stockholm tidigare i höst. Hennes akvareller ställdes ut i samband med Nordiska afasiförbundets konferens för att ge hopp åt andra.
– Det var en stor händelse för mig att få vara med där, säger Maja som är hennes smeknamn och det namn hon signerar sina tavlor med.
Målningen, sången och musiken har varit en viktig del i hennes rehabiliteringsarbete efter den hjärnblödning hon drabbades av i november 1994. (mer …)
Den 9e april 2016 öppnade Ingrid E Michaelsen upp som första föreläsare på Nationell musikterapikonferens 2016 – ”Musikterapi från vaggan till graven”, på Karlstad Universitet. En ära att få göra det på just denna plats, efter att ha grundat enheten för Musik- och bildterapi på Centralsjukhuset i Karlstad lite mer än 20 år tidigare. Bland åhörarna fanns både nyutbildade och mycket erfarna musik- och bildterapeuter och feedbacken var rörande.
”Ingrid har så gediget, trovärdigt och genuint startat, förankrat och utvecklat musikterapin på ett av landets stora sjukhus. Så många människor har kunnat återupprätta livsgnistan genom möjligheten att tillsammans med henne erfara musikens kraft och bildberättelsens spegling!
Med värme såg hon till att någon efterträdde hennes tjänst på CSK och tillsammans bildar hennes år och Alexandras fortsättning ett starkt musikterapeutiskt fäste i det vackra Värmland och för hela Sverige – en förebild för för landets musikterapeuter! 20 år i musikterapins klangvärld!”
Ingrid Hammarlund, Lärare, lektor, prefekt Musikterapiutbildningen, Musikhögskolan KMH (april 2016)
Historia från CSK – 20 år med musik- och bildterapi på centralsjukhuset
Kultur som terapi hade diskuterads flitigt under våren 1995 bland politiker, läkare och andra verksamma inom vårdområdet. (mer …)